Zwangerschapsbegeleiding

 

 

Wat is Haptonomische Pre- en Postnatale Ouder- en Kindbegeleiding?

Bij de haptonomische ouder- en kind begeleiding wordt er vanuit gegaan dat de relatie tussen het kind en zijn ouders al voor de geboorte kan worden opgebouwd en verdiept. De haptonomische begeleiding richt zich erop, het kind te laten voelen dat het welkom is en het affectief te bevestigen. Het kind kan zich daardoor op een goede wijze aan zijn ouders hechten en een basiszekerheid verwerven.

Wanneer?

Zodra de eerste bewegingen van het kind voelbaar zijn ongeveer rond de 18e of 19e week van de zwangerschap, leren ouders op een liefdevolle, tedere wijze in contact te treden met hun kind in de moederschoot. Het kind reageert op een voor hem eigen wijze op deze specifieke wijze van contactname. Het blijkt daardoor mogelijk reeds voor de geboorte een liefdevol contact te onderhouden en als het ware met het kind te "spelen". Zo kan al voor de geboorte een samenspel en een affectieve wederzijdse band tussen ouders en kind ontstaan.

De vader

De rol van de vader is in deze begeleiding belangrijk. Hij vertegenwoordigt voor het kind de wereld buiten de moeder. Door het affectieve samenzijn kan ook hij al voor de geboorte een gevoelsmatige band met het kind opbouwen. Eveneens leert hij hoe hij zijn vrouw kan bijstaan en helpen tijdens de zwangerschap en het uur van de geboorte.

De moeder

De moeder wordt onder meer geleerd, hoe zij het kind op een zo natuurlijk mogelijke wijze kan dragen in de schoot en hoe zij anders om kan gaan met de wee├źn en de pijn. Zo kunnen de ouders samen het kindje tijdens zijn geboorte begeleiden en kan het kind zelf zijn geboorteweg gaan.

Na de geboorte

Na de geboorte wordt de affectieve band tussen ouders en kind verdiept, waardoor het kind vanuit een gevoelde zekerheid zijn eigen weg in zijn leven kan vinden. Tevens wordt ouders geleerd het kind zodanig aan te spreken dat het zich kan ontwikkelen als een zelfstandig wezen.