Terug naar media overzicht
Omroep Zeeland TV

Over leven

Het zal je maar gebeuren: eetstoornissen, een tragisch ongeval, kindermishandeling. Stuk voor stuk gebeurtenissen die diep ingrijpen op een mensenleven. Waar kun je dan terecht voor hulp en ondersteuning? Daarover gaat de nieuwe televisieserie Over Leven. In de programmareeks staat het verhaal van Zeeuwen die dankzij hulpverlening hun leven weer op de rit hebben gekregen centraal.

De programmaserie Over Leven is het resultaat van een uniek samenwerkingsproject tussen Omroep Zeeland en de hbo-opleiding Social Work van de Academie voor Zorg & Welzijn van de HZ. Ook zijn verschillende hulporganisaties betrokken geweest bij de totstandkoming van de serie, zoals Slachtofferhulp, Bureau Jeugdzorg, Mee Zeeland en Emergis. De serie gaat over mensen in Zeeland die vanuit verschillende invalshoeken een beroep hebben gedaan op psycho-sociale hulpverlening.

Presentatie en interviews zijn in handen van Luuc Smit, docent psychotrauma aan de HZ. De serie wordt geproduceerd door Peter van den Assem van Marea Media.

Aflevering 1

 

https://youtu.be/-0W8XxaZO8U

In de eerste aflevering van ‘Over Leven’ staat Nathalie centraal. Haar zus Joëlle verongelukte tijdens de vliegramp in Tripoli in 2010. Het lichaam van Joëlle arriveert ruim een maand later in Zeeland. Hoewel ze daar behoefte aan heeft, wordt Nathalie dringend geadviseerd niet in de kist te kijken. Na de begrafenis blijft ze met het knagende gevoel zitten dat ze nooit fysiek afscheid heeft kunnen nemen van haar zus. Ze zegt: “In zo’n geval blijf je denken ‘ze komt nog terug’.” Met Janneke de Smit van Slachtofferhulp wordt een afspraak gemaakt voor een zogenoemde ‘fotoschouw’. Tijdens die sessies kreeg Nathalie foto’s te zien van Joëlle na het ongeluk. “Natuurlijk is het niet fijn wat je dan te zien krijgt,” zegt ze. “Maar bij de derde foto zag ik dat het Joëlle was. En toen wist ik: ze is echt dood.” Dankzij de begeleiding van Slachtofferhulp heeft Nathalie alsnog afscheid kunnen nemen van haar zus.

Aflevering 2

 

https://youtu.be/I7y2Y_eCCFU

In de aflevering met Rob gaat het over agressie. Rob groeit op in een gezin waar hij regelmatig (letterlijk!) de klappen opvangt voor zijn moeder en zusje. Hij spijbelt veel van school. Hij zegt: “Er werd altijd tegen me gezegd dat ik toch niks kon, niks wilde, niks deed. Dat ik nooit een diploma zou halen. Wat heb je dan op school te zoeken?”
Robs leven ontspoort al op jonge leeftijd. Hij raakt aan de drugs en vindt een uitlaadklep bij de harde kern van de Ajax hooligans. Ieder weekend is ‘t vechten en rellen.
Als hij op initiatief van zijn zus naar Zeeland komt, is Rob die agressie nog lang niet kwijt. Er hoeft maar weinig te gebeuren of Rob gaat – zoals hij het zelf zegt – “volledig uit z’n plaat”.
Op zekere dag wordt hij door een stadswacht aangesproken op fietsen in een voetgangersgebied. Het wordt hem zwart voor de ogen en Rob beseft dat ’t met die agressie zo niet verder kan: dat ’t niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van anderen verwoest.
Via zijn begeleidster komt Rob in contact met Mee Zeeland, waar hij met een aantal andere mensen deelneemt aan de Agressie Reductie Training.  Daar leert Rob zijn boosheid onder controle te houden. Hij leert te praten. En hij leert om ‘gewoon’ Rob te zijn.
Door die intensieve training en het feit dat hij een baan heeft, heeft Rob zijn leven inmiddels goed op de rit.

Aflevering 3

 

https://youtu.be/eJV_GfPiYHI

Stefanie werd gevraagd om model te worden. Dit zou haar leven ingrijpend gaan veranderen. Sporten, afvallen en voldoen aan de verwachtingen van de modellen wereld. Haar moeder ziet het gebeuren en staat machteloos aan de zijlijn. Op tijd stapt ze uit deze wereld en met hulp binnen de  GGZ vindt ze zichzelf weer terug.  

Aflevering 4

 

https://youtu.be/oOcVnDafjOU

Karin is 13 jaar als ze zich onderdompelt in het uitgaansleven van Terneuzen. Als op zaterdagavond iedereen thuis ligt te slapen, klimt ze stiekem uit het raam om in de vroege ochtend pas weer thuis te komen. Ze drink, ze blowt en gaat met mensen om die jaren ouder zijn dan zij.
Haar ouders zoeken hulp: Karin komt in een opvangtehuis in Vlissingen terecht. Maar ook dat verandert weinig aan haar doen en laten. Bang voor de mogelijkheid dat Karin in het loverboycircuit terecht komt, nemen haar ouders een moeilijke beslissing. Via de rechter vragen ze voor Karin ‘OTS’ aan, een ondertoezichtstelling. In Karins geval wordt daar een gesloten machtiging aan toegevoegd. Ze komt terecht in een gesloten jeugdinrichting in Zeist. Ze is dan nog maar 14.
Na een half jaar komt ze eruit. Via een pleeggezin en nog eens een gesloten jeugdinrichting belandt Karin in een opvang in Breda. Daar besluit ze het roer om te gooien. Ze wil wat met haar leven gaan doen. “Ik wilde dat m’n ouders weer trots op me konden zijn,” zegt ze. “En toen ik de mensen in die opvang met ons jongeren bezig zag, dacht: dát wil ik ook.”
Karin maakt het vmbo af, volgt een mbo-opleiding en slaagde afgelopen zomer voor het hbo-diploma social work. Van iemand die hulp vraagt, is ze iemand geworden die hulp biedt.
 

Aflevering 5

 

https://youtu.be/D_l-XuM_UJ0

Anja hoort stemmen in haar hoofd en dat maakt haar leven ondragelijk. Ze leert bij Emergis en door ondersteuning van Alevo haar leven weer op de rit te krijgen. De stemmen zijn er nog maar het leven is dragelijk.

Aflevering 6

 

https://youtu.be/XULZCjZEGpg

Je hebt een ziekte in je lichaam die steeds meer beperkingen oplevert, hoe ga je daar mee om? Deze zorg gaat over zorg vragen en zorg verlenen. 

Aflevering 7

 

https://youtu.be/dYkcE2T95GE

Wat gaat er gebeuren met mensen met psychiatrische problemen? Met criminele jongeren? Met mensen in een vechtscheiding? Er verandert veel in de zorg. Met drie deskundigen kijken we de afleveringen van Over Leven terug. Wat gaat goed, waar ligt de pijn en hoe ziet de toekomst eruit?