Terug naar media overzicht
Omroep Zeeland TV

A58: 'Ieder verwerkt dit op zijn eigen manier

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2014-09-17/739729/a58-ieder-verwerkt-...

MIDDELBURG - Veel praten over een traumatische ervaring helpt niet bij de verwerking, zegt docent psychotrauma en verliesverwerking Luuc Smit uit Middelburg. Volgens Smit gaat het er juist om dat de toehoorder echt in het verhaal is geïnteresseerd.

Daarnaast is de aandacht van familie en direct betrokkenen ook heel belangrijk.

Geschrokken

Automobilisten die dinsdag de ongelukken op de A 58 mee hebben gemaakt zullen heel erg geschrokken zijn, zegt Smit. "Ieder persoon verwerkt dit op zijn of haar eigen manier. Dat heeft te maken met wat die persoon al heeft meegemaakt, hoe die persoon zich voelt, met meerdere factoren dus."

Trauma

Om gelijk van een trauma te spreken klopt niet, zegt Smit. "Een trauma ontwikkelt zich met de tijd en zorgt voor veel stress. Wat mensen gisteren en wellicht vandaag meemaken hoort bij een ingrijpende gebeurtenis."

Slecht slapen

85 procent van de mensen die zo'n heftige eenmalige gebeurtenis meemaakt, verwerkt dat op een 'gewone' manier. "Anderen kunnen klachten krijgen en bijvoorbeeld slecht slapen en de beelden nog intens herbeleven. Als dat langer aanhoudt en iemand ook geen auto meer wil rijden, dan is het goed om een deskundige te raadplegen," aldus Smi